HKBDSMC

搜索
樓主: hammers
打印 上一主題 下一主題

8月份同好聚會

金牌會員

Henry_hk 發表於 2013-8-5 16:16
舉例啦有邊個

有人答左你 , 哈哈

怪獸就是其中一個飲酒勁的人
回復

金牌會員

知知 發表於 2013-8-5 16:09
你講果 6 個人 ...... 係邊個先?

知知酒量一定在我之上
回復

超級版主

RE: 8月份同好聚會

8 月份的聚會剛剛完滿結束,多謝各方好友頂力支持。

根據各同好上兩次籌辦聚會的意見,均覺得事前報名的時間較為倉猝。故今次決定提早發帖,等想參加的同好可以有較多時間安排。但卻發現發帖的當晚已有預計人數的一半報名,於第二天更已爆滿,所以祗可令部份同好再次失望,唯希望下次有機會再聚。

今次為純普通聚會,未有特定的題目。因人數較上兩次的為多,場地稍稍覺得有點擠迫。但有同好覺得因為是次係純以傾談為主,人集中反而更好。今次跟上次新人聚會我發覺好多地方都不同。
因有部份同好之前已經參與過,我覺得他們好像回到家中一樣,到達後各自找個地方坐下,取食物及飲品,根本無需要招呼。當有新同好到步時,更加會幫手招呼。令我覺得他們比我更像聚會的主持人。整個約 3 小時的聚會,基本上完全無冷場,舊同好故然懂得自處,就連新來的同好都非常投入,根本就不像第一次認識一樣。

今次我準備了一些工具,好讓大家易於打開話題,更能暢所欲言。當中以 "鞭" 及 "木製手枷" 最受歡迎。同好們對它們都非常有興趣、由其 "木製手枷"更愛不釋手,不但眼看更加手動,紛紛都試打試戴。看到同好們面上流露的喜悅及滿意,真係好開心,因為證明我所做的都得到認同,亦不枉我投放了不小時間及心機去籌辦此類的聚會。

有一點我發覺跟上次有明顯不同的就是氣氛。上一次好明顯係一班同好聚埋一齊交流,講述自己所見所聞,提出心中疑問,分享種種不同感受比較以個人為單位。但今次除了這些之外,更像一班朋友定期聚會一樣,大家碰面都先來個噓寒問暖,比上次多了一份親切感。令人覺得大家不單是有共同嗜好的同好者,更是一班可互訴心底話的好友。這個轉變有小小出乎我意料之外,希望遲一陣子大家真的可以成為除 SM 之外,任何話題都可以傾談的好朋友。

個人分享,在這圈中日子已不少,當中有認識朋友,差不多十年已成知心友。

總括而言,今次都是一次我滿意的聚會。 希望於下次聚會時可以再識認更多新朋友。凡事都日新月異,就連 SM 都一樣,新朋友總會為我地帶來不小新的靈感及構思。

最後當然要多謝各位曾協助的同好朋友, 令聚會如此順利。

特別鳴謝:
總廚︰知知
副廚︰kuniko
茶水:乳酪
http://hkropemaster.blogspot.hk
繩師事件 Blog
https://twitter.com/domjones_rope
回復

金牌會員

下次有時間等我煮 , 食左肚痛唔關我事呀 , 哈哈

附近有醫院 , 不用怕
回復

新手上路

個木製手枷我同峰已經買左材料整
回復

超級版主

MM695847 發表於 2013-8-5 17:55

咁開心, 等待你地結晶品
http://hkropemaster.blogspot.hk
繩師事件 Blog
https://twitter.com/domjones_rope
回復

註冊會員

大人 發表於 2013-8-5 17:36
8 月份的聚會剛剛完滿結束,多謝各方好友頂力支持。

根據各同好上兩次籌辦聚會的意見,均覺得事前報名的時 ...

啱啱先知自己升咗做副廚?!
其實知知基本上整曬啲野XD
回復

註冊會員

MM695847 發表於 2013-8-5 17:55

我都唔知主人買咗材料XD
回復

新手上路

我都期待個手枷出生呀^~^
回復

註冊會員