HKBDSMC

搜索
樓主: subay
打印 上一主題 下一主題

7月緊縛教學班及示範

實習版主

Mr.K 發表於 2015-7-19 12:22
有冇推介如何入手第一條繩?

你指既第一條繩,其實應該係指頭3、4條繩:p

如果你係想要真係好靚麻繩(其實唔會貴好多,大概150-200一條),可以向係澳洲既繩師hebari 代買Osada Steve (長田流)既麻繩,佢既紅色繩係出名最靚最好用,5mm粗,7.5米長,佢既自然色麻繩都好好,但訂要比運費,但係真係值得,可以用好耐(當然要好好保養佢)

日本都有好既繩,但唔好買nawaya 既繩,賣比普通人既係無佢自己整比日本繩師既咁靚,如果係想買其他色既更加唔好買佢。日本既Arisue Go有未剛繩師既繩比較貼近老一班繩師既繩,佢既繩係特登整得軟身但保持麻繩較粗糙表面,係幾特別。

如果我揀,我會揀Osada steve 既繩, 第二就係係日本買生繩自己處理。

但以上既繩都比較難打理,因為日本繩係鬆啲既。

如果想要易打理,可以試下美國m0co 繩(但4.5-5mm粗)

近啲有新加坡既繩,係nekonawa 處理既,我未試過但朋友話ok

香港真係買唔到好繩,成人店有賣nawaya繩,但貴同唔好,深水埗既生麻繩就算處理完都無日本未處理既繩咁靚。

所以如果想買一set繩認真開話玩日式緊縛,可以買3-4條,每條7-8米,大概4-6mm粗(6mm較適合將來做吊綁)

我呢家有用以下繩:
Nawashi kanna (市場買唔到)
M0co
Osada Steve red
Peter Slemrian red
Esinem
Arisue go (但因為用唔到咁多賣左比人)
自己處理日本繩

希望幫到你!)
回復

新手上路

好深入,學到野。
回復

實習版主

subay 發表於 2015-7-19 11:33
係呀,一開始會講下基本野先,再慢慢學複雜少少既
新手平時練習既話,可以先用棉繩,買3-4條,每條7-8米 ...

繩我之前睇過書介紹都知道棉繩對新手比較適合, 因為比麻繩會舒適D...但想知香港有咩地方可以買到好既棉繩?同埋買完後處理同保養方法係咪比麻繩會簡單D??
雖然對繩縛好有興趣, 但想先對繩有個好D既認識同處理, 咁先對受縛者會好D
另外如果自己一個出席無partner都ok?仲有位嗎?
回復

新手上路

subay 發表於 2015-7-19 11:35
可以:)所有真正有心學繩同安全既人,不論程度,經驗等都歡迎!

新手要準備D咩?
回復

新手上路

想join,仲有無位?
同13樓想問相同問題~
想問棉繩應如何挑選,同埋可否單飛出席~
回復

實習版主

Near 發表於 2015-7-20 02:35
繩我之前睇過書介紹都知道棉繩對新手比較適合, 因為比麻繩會舒適D...但想知香港有咩地方可以買到好既棉繩 ...

其實如果買棉繩,香港大部分既都係差唔多(可能有啲係higher quality 100% cotton yarn,但我從來都唔用棉,所以無咩研究),但大部分無咩特別落差,但可以親自去睇下成人店個啲或者深水埗個啲,試下睇下你鍾意邊個質感。棉繩唔需要特別保養-都係唔好擺佢係潮濕地方,唔好踩佢,平時唔用就唔好將佢打結等等。但記住棉繩有佢既唔好地方-第一係佢負荷力好低,唔可以做吊縛。第二係佢好有彈性,所以打結時好容易越拉越緊,最後好難去解個結。

一個人可以出席呀,但其實活動幾日前滿左啦,諗緊可能加2-3個位,你wechat我啦。
Website: http://www.subaykinbaku.com
Facebook: http://www.facebook.com/subaykinbaku
回復

實習版主

Rubba 發表於 2015-7-20 04:11
新手要準備D咩?

新手要準備:
1 創傷剪刀-好好好重要,如果無既話根本唔應該做任何緊縛
2 繩 - 可以用麻繩或者棉繩,最好帶3-4條,每條4-6MM粗,7-8米長。
3 如果想學綁頭髮可以帶多對筷子。
Website: http://www.subaykinbaku.com
Facebook: http://www.facebook.com/subaykinbaku
回復

實習版主

Rgm-79 發表於 2015-7-20 12:24
想join,仲有無位?
同13樓想問相同問題~
想問棉繩應如何挑選,同埋可否單飛出席~ ...

你可以睇返我上面個回覆,但有樣野補充:

棉繩本身係好軟身,呢佪係真既,但其實麻繩處理得好都可以好軟好舒服(黎既朋友可以當日試下摸我既繩),其實自己處理繩有佢既好處-你可以控制佢幾軟同埋表面係粗啲定滑啲等等。。。
回復

新手上路

洗唔洗partner 一齊參加?有無女m想一齊去?
回復

實習版主

沉淪虐戀 發表於 2015-7-20 20:05
洗唔洗partner 一齊參加?有無女m想一齊去?

不一定,可以自己去或者叫朋友黎幫你練習。但教學班岩岩加既位都滿左啦,如果想等後補都可以,有人突然黎唔到我可以問你。thank! )
回復