HKBDSMC

標題: 發短信需要扣減金錢 [打印本頁]

作者: admin    時間: 2013-9-1 21:27
標題: 發短信需要扣減金錢
由於有太多人投訴收到大量短信,故由即時開始,發短信需要扣減金錢。

作者: ZERO    時間: 2013-9-1 21:59
冇金錢點算?
點賺金錢?
作者: admin    時間: 2013-9-1 22:21
參與討論可得金錢
作者: ZERO    時間: 2013-9-1 22:31
即係要灌水
好麻煩
作者: admin    時間: 2013-9-1 22:37
ZERO 發表於 2013-9-1 22:31
即係要灌水
好麻煩

因為有人亂用,那沒有辦法!

為防止灌水,只有參與大廳的討論才有金錢,其他區的灌水一概不與金錢!
作者: strictmaster2    時間: 2013-9-2 08:12
這樣會嚇走好多奴啊...
作者: admin    時間: 2013-9-2 08:24
strictmaster2 發表於 2013-9-2 08:12
這樣會嚇走好多奴啊...

亦可趕走很多狗公,而且前論壇發PM都是要金錢的,但現在被人濫用才回復基本!
作者: m-kumiko    時間: 2013-9-3 20:32
admin 發表於 2013-9-2 08:24
亦可趕走很多狗公,而且前論壇發PM都是要金錢的,但現在被人濫用才回復基本! ...

..有必要做到咁盡 ???? 好似戈種趕盡殺絕....
好少地方先有金錢..

作者: admin    時間: 2013-9-3 20:38
m-kumiko 發表於 2013-9-3 20:32
..有必要做到咁盡 ???? 好似戈種趕盡殺絕....
好少地方先有金錢..

就是要大家珍惜,之前有人亂發來騷擾他人,亦有發廣告,要怪就怪這些敗類!
作者: kaki    時間: 2013-9-3 22:03
太好了,非常贊成!!!!
作者: Virgo    時間: 2013-9-4 00:28
想請問一下只是發短信要錢,定喺回覆短信都要錢? 如果要的話,無必要我就唔回了
作者: admin    時間: 2013-9-4 00:32
Virgo 發表於 2013-9-4 00:28
想請問一下只是發短信要錢,定喺回覆短信都要錢? 如果要的話,無必要我就唔回了  ...

你用手提電話回覆SMS要不要錢呢?
作者: Virgo    時間: 2013-9-4 00:33
admin 發表於 2013-9-4 00:32

哈哈,明白了,比喻得好貼切,謝謝admin
作者: m-kumiko    時間: 2013-9-4 11:35

有無其他方法可以增加金$ ??
唔計論壇發/回帖..

作者: admin    時間: 2013-9-4 11:51
m-kumiko 發表於 2013-9-4 11:35
有無其他方法可以增加金$ ??
唔計論壇發/回帖..

作者: maxster    時間: 2013-9-4 16:19
之前發帖都有扣番定點 ?? 定3天生效先計 ?
作者: James7s    時間: 2013-9-4 16:49
似乎連之前有的積分都歸零了?
作者: admin    時間: 2013-9-4 19:01
之前沒有賺過金錢的都會是零
作者: dennisclm    時間: 2013-9-4 21:24
admin 發表於 2013-9-3 20:38
就是要大家珍惜,之前有人亂發來騷擾他人,亦有發廣告,要怪就怪這些敗類! ...

其實可以用封IP, 去滅絕廣告
亦可教人使用忽略列表, 減去大量短信
何必用此方法?
作者: admin    時間: 2013-9-4 21:34
dennisclm 發表於 2013-9-4 21:24
何必用此方法? ...

這是壇主的決定,我也沒辦法。
作者: dennisclm    時間: 2013-9-4 21:41
admin 發表於 2013-9-4 21:34
這是壇主的決定,我也沒辦法。

你能不能幫我問壇主, 能不能更改?
作者: admin    時間: 2013-9-4 23:14
dennisclm 發表於 2013-9-4 21:41
你能不能幫我問壇主, 能不能更改?

不會改變
作者: Henry_hk    時間: 2013-9-5 00:09
姐係之前send左既而家會扣返?
作者: admin    時間: 2013-9-5 00:26
Henry_hk 發表於 2013-9-5 00:09
姐係之前send左既而家會扣返?

9月開始才會扣
作者: DRAGON    時間: 2013-9-5 12:30
好不方便~除非壇主想有人為金錢洗版
作者: DRAGON    時間: 2013-9-5 12:40
我現在是限制會員~但我有回復自己的帖同別人的帖都沒有得積分~!!~
作者: admin    時間: 2013-9-5 12:52
DRAGON 發表於 2013-9-5 12:40
我現在是限制會員~但我有回復自己的帖同別人的帖都沒有得積分~!!~

http://www.hkbdsmc.com/bbs/forum ... =8003&pid=65349
作者: 31415926aa    時間: 2013-9-5 15:46
没有发短信啊。。那怎样才能获得金钱。。回帖都不行了。。
作者: admin    時間: 2013-9-5 16:25
31415926aa 發表於 2013-9-5 15:46
没有发短信啊。。那怎样才能获得金钱。。回帖都不行了。。

http://www.hkbdsmc.com/bbs/forum ... =8003&pid=65349
作者: ropelover    時間: 2013-9-5 17:36
請問send短訊扣幾多.點解send一個唔見咗 24分
可否send之前有提示/confirm
作者: admin    時間: 2013-9-5 17:56
ropelover 發表於 2013-9-5 17:36
請問send短訊扣幾多.點解send一個唔見咗 24分
可否send之前有提示/confirm

一個短信扣一個金錢!
按"發送"就直接發出。
作者: m-kumiko    時間: 2013-9-5 18:11
admin 發表於 2013-9-5 16:25
http://www.hkbdsmc.com/bbs/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=8003&pid=65349

灌水回復你就怕... 灌水發帖就不怕 ?????
本身論壇人流唔係好好...發PM 要-1.. 我明.
但就唔係個個區都有$..至少起碼都要對等吧...

發帖有5個$.. 點解回復就無$.... 等於白費功夫 ??

作者: admin    時間: 2013-9-5 18:21
因為唔會有什麼灌水帖
作者: kwong    時間: 2013-9-5 21:31
m-kumiko 發表於 2013-9-5 18:11
灌水回復你就怕... 灌水發帖就不怕 ?????
本身論壇人流唔係好好...發PM 要-1.. 我明.
但就唔係個個區都有$ ...

回覆係無$? 咁咪個個乜都開新貼?
作者: m-kumiko    時間: 2013-9-5 21:41
so.. 我真係好懷疑基於咩理由要搞成咁..發帖就有$..回帖就無$..(得樂園大廳回帖有1$..其他地方完全無....)
連1個快速增加$既方法都無...

作者: admin    時間: 2013-9-5 22:06
鼓勵大家去"大廳"討論各個題目,亦禁止大家去各區無謂地洗版!
作者: DRAGON    時間: 2013-9-6 00:51
有沒有搞錯呀~去大廳回下POST又話我厄POST!!~又扣左我分~><~
作者: DRAGON    時間: 2013-9-6 00:57
回應下D奴唔尊重主人的帖又被你DEL~@@~你會唔會獨裁左小小呀~
作者: admin    時間: 2013-9-6 00:57
DRAGON 發表於 2013-9-6 00:51
有沒有搞錯呀~去大廳回下POST又話我厄POST!!~又扣左我分~>

你果D洗版式嘅回應,我一年delete唔少!
作者: DRAGON    時間: 2013-9-6 01:00
爆炸糖~說自己感受都唔得~你又DEL~你有沒有玩過先~!!~
作者: admin    時間: 2013-9-6 01:09
DRAGON 發表於 2013-9-6 01:00
爆炸糖~說自己感受都唔得~你又DEL~你有沒有玩過先~!!~

我只是見到你在短時間內連續回覆7-8個post去洗版,我一般都會直接delete全部的。
作者: ropelover    時間: 2013-9-6 08:49
admin 發表於 2013-9-5 17:56
一個短信扣一個金錢!
按"發送"就直接發出。

我只發了一個短信.是不是只扣 1分?
點解我由原本 38分變成15分?
作者: admin    時間: 2013-9-6 10:05
應該是之前的分數,當你扣金錢的時候,才顯示真正的餘額!
作者: xxx1615    時間: 2013-9-6 11:18
老大怎我又跑到限制组了,这两天忙的都没上来呀 救命呀
作者: admin    時間: 2013-9-6 11:26
xxx1615 發表於 2013-9-6 11:18
老大怎我又跑到限制组了,这两天忙的都没上来呀 救命呀

應該是系統上出錯,現在修正你的狀態。
作者: asdfovo    時間: 2013-9-6 11:37
admin,
點解我會無啦啦少咗分.
而且, 看來不是我一個人的問題!

作者: admin    時間: 2013-9-6 11:41
asdfovo 發表於 2013-9-6 11:37
admin,
點解我會無啦啦少咗分.
而且, 看來不是我一個人的問題!

全世界都會少咗分,你可以看投訴區,已作解答!
作者: xxx1615    時間: 2013-9-6 12:57
我是大陆的 看不懂你们说的呀   吓我一跳 我啥也没干呀
作者: xxx1615    時間: 2013-9-6 13:34
谢谢啦
作者: ropelover    時間: 2013-9-6 23:36
dennisclm 發表於 2013-9-4 21:24
何必用此方法? ...

發短訊要扣分是因為那些廣告短訊 ?
可否以投訴廣告机制來代替扣積分?
有些時侯,我喜歡發短訊交談私穩.但不夠積分.
另外,過去一向有發短訊,但末見扣分,為何突然扣番轉頭.
是那時侯開始?
Thanks
作者: DRAGON    時間: 2013-9-7 00:10
admin 發表於 2013-9-6 01:09
我只是見到你在短時間內連續回覆7-8個post去洗版,我一般都會直接delete全部的。 ...

收左工~睇一個POST唔洗1~2分鐘~我回POST又唔洗咩時間~(一分鐘打40個中文字)
30分鐘回到10個POST唔難WO~
作者: admin    時間: 2013-9-7 00:15
DRAGON 發表於 2013-9-7 00:10
收左工~睇一個POST唔洗1~2分鐘~我回POST又唔洗咩時間~(一分鐘打40個中文字)
30分鐘回到10個POST唔難WO~ ...

如果你平時都有追post和回應,就唔會無端端走去回應幾個月都無人回嘅post,咁都唔叫洗版式回覆?
作者: ray-kira    時間: 2013-9-7 00:42

哈哈,明白了
作者: maxster    時間: 2013-9-7 00:46
admin 辛苦了, 不過感覺有點 多此一舉
作者: admin    時間: 2013-9-7 00:59
maxster 發表於 2013-9-7 00:46
admin 辛苦了, 不過感覺有點 多此一舉

我只是執行的人,你地要怨就怨最高決策人(壇主)!
作者: maxster    時間: 2013-9-7 01:31
admin 發表於 2013-9-7 00:59
我只是執行的人,你地要怨就怨最高決策人(壇主)!

唔係要怨, 只是感覺同政府一樣為難, 做左野無咩人讚之餘, 仲要俾人嘈
作者: m-kumiko    時間: 2013-9-7 06:37
ropelover 發表於 2013-9-6 23:36
有些時侯,我喜歡發短訊交談私穩.但 ...

問呢個問題之前.. 去爬文嘛...
9月份開始...

作者: ropelover    時間: 2013-9-7 07:22
m-kumiko 發表於 2013-9-7 06:37
問呢個問題之前.. 去爬文嘛...
9月份開始...

Thanks. 重爬這文一次.原來是9月份開始.

但我查看自己短訊記錄,只在昨天發了一個.
對上一次是6月份.為何一次會扣20幾分?
煩請 admin 先生看一看.
是我記錯定係計分方法未完全了解.
唔該晒

作者: admin    時間: 2013-9-7 09:42
ropelover 發表於 2013-9-7 07:22
Thanks. 重爬這文一次.原來是9月份開始.

但我查看自己短訊記錄,只在昨天發了一個.

以前的積分計算方法是很複雜,現在用金錢=積分,所以以前全部有留過言的人都會被減積分。
作者: m-kumiko    時間: 2013-9-7 09:45
既然論壇只有大廳先有金錢.. 點解唔取消埋投票區 ?? 投票一次就有1 $...
作者: admin    時間: 2013-9-7 09:59
m-kumiko 發表於 2013-9-7 09:45
既然論壇只有大廳先有金錢.. 點解唔取消埋投票區 ?? 投票一次就有1 $...

參與投票,都是參與討論的一種形式。
作者: dennisclm    時間: 2013-9-7 10:07

support!!!!!
作者: admin    時間: 2013-9-7 10:24
dennisclm 發表於 2013-9-7 10:07
support!!!!!

http://www.hkbdsmc.com/bbs/forum ... =8058&pid=66190

會員"知知"已講出今次修規的重點。
作者: dennisclm    時間: 2013-9-7 19:52
admin 發表於 2013-9-7 10:24
http://www.hkbdsmc.com/bbs/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=8058&pid=66190

會員"知知"已 ...

若不能更改, 我只能些改善意見, 畢竟這決定不太奴

可以增設站點任務, 或增加插件(如:社區銀行等), 因為金錢獲得方法大少
作者: admin    時間: 2013-9-7 20:54
dennisclm 發表於 2013-9-7 19:52
若不能更改, 我只能些改善意見, 畢竟這決定不太奴

可以增設站點任務, 或增加插件(如:社區銀行等), 因為 ...

不作考慮,因為負責system的人懶去加。
作者: dennisclm    時間: 2013-9-7 21:00
admin 發表於 2013-9-7 20:54
不作考慮,因為負責system的人懶去加。

如果唔介意, 我可以幫手加
作者: admin    時間: 2013-9-7 21:22
dennisclm 發表於 2013-9-7 21:00
如果唔介意, 我可以幫手加

有心了,但唔方便比一般人入後台。
作者: kenman    時間: 2013-9-7 21:42
要回一個有 +1 金錢,但有時發不到也照扣了!!!
作者: jason_su    時間: 2013-9-9 20:48
與我無關,反正我也不會如何發,只是別人向我要片子我回覆一下,應該夠用了
作者: maxster    時間: 2013-9-9 22:50

應該是有人狂SEND信息煩到人?
不過, 其實每天已經有發信息上限
作者: Kiwichinese    時間: 2013-9-10 22:03
Admin Sir。
想发自己的原创,可由于是新手级别(其实都注册老久老久了),发不了,请叫新手何时可以发图?谢啦!
作者: admin    時間: 2013-9-10 22:11
Kiwichinese 發表於 2013-9-10 22:03
Admin Sir。
想发自己的原创,可由于是新手级别(其实都注册老久老久了),发不了,请叫新手何时可以发图? ...

早已說了很多次、只要你不是限定級,其他級別都可以發貼,現在你的問題是不懂發圖,和你的級別無關。
作者: Kiwichinese    時間: 2013-9-10 22:23
我的级别是可以“上传附件”,但不可以“上传图片”,要达到什么要求才能上传图片呢?
我的原创会给栏目添光彩的,可否网开一面使我能“上传图片”
many thx
作者: admin    時間: 2013-9-10 22:32
Kiwichinese 發表於 2013-9-10 22:23
我的级别是可以“上传附件”,但不可以“上传图片”,要达到什么要求才能上传图片呢?
我的原创会给栏目添 ...

所有會員都是不可用這功能去上傳圖片,他們都是找其他網上空間來儲存和分享圖片的。

歡迎光臨 HKBDSMC (http://www.hkbdsmc.com/bbs/) Powered by Discuz! X2.5